EРАЗМУС

eTwinning пројекти

Још једна активност у оквиру нашег Еразмус+ пројекта Повежи вештине су eTwinning пројекти који се реализују на истоименој платформи.

Први пројекат подразумева размену честитки са вршњацима из европских земаља у којима ће бити представљени обичаји везани за Новогодишње и Божићне празнике. У пројекат је укључено двадесетак ученика различитог узраста из наше школе, а путем овог пројекта смо остварили сарадњу са ученицима из Француске, Грчке, Шпаније, Литваније и Пољске. Линк за пројекат https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/christmas-exchange-7

Други пројекат смо покренули са партнерском школом из Турске. У њега су се укључиле и школе из Словеније и Италије. Назив пројекта је One song. One dish. One festival. и одвија се кроз три фазе путем којих ћемо представити особености наше средине и научити о особеностима средина наших партнера.  Овај пројекат траје до марта месеца. У њему такође учуствују ученици различитог узраста, а спроводе их наставнице Добрислава Ружић, Маријана Иличин, Ивана Глигорин и учитгељице Славенка Рончевић Буцало и Весна Белош. Линк за пројекат https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/one-song-one-dish-one-festival

Мобилност ученика, филм

Филм о мобилности ученика налази се на школском Јутјуб каналу.

Дисеминација резултата пројекта ”Повежи вештине”, 2. део

За заинтересоване колеге из образовно васпитних установа општине Кикинда, 22. септембра у нашој школи, одржана је презентација резултата Еразмус+ пројекта ”Повежи вештине”.  Поделили смо искуство са све три активности и мобилности.  У уводном делу присутнима се обратила директорица школе, која је поздравила присутне, а затим је наставница Добрислава Ружић, коориднатор пројекта, представила планиран начин презентације. Наставнице Јелена Гаврилов и Славенка Рончевић Буцало говориле су о искуству стеченом током праћења на послу у мариборској школи Табор I. Јована Живојинов, читала је делове дневника насталог током мобилности ученика. А наставнице Маријана Иличин, Ивана Глигорин и Љубица Поповић о вештинама стеченим на курсу у Италији.

Веома смо срећни да су се нашем позиву одазвале су се колегинице и колеге из готово свих основних и средњих школа Кикинде, као и из предшколске установе ”Драгољуб Удицки”.

Мобилност наставника, Италија

У оквиру Еразмус+ пројекта ”Повежи вештине” наставнице Ивана Глигорин, Маријана Иличин, Љубица Поповић и Добрислава Ружић, похађале су у месту Соверато на југу Италије курс под називом ”Европско културно наслеђе као педагошко средство у настави”. Курс је трајао од 08. до 13. маја. Поред тога што су похађале курс, наше наставнице су упознале колегинице и колеге из десетак европских земаља, који су такође укључени у Еразмус+ пројекте.

Дисеминација пројекта ”Повежи вештине” 1. део

Учесници две активности нашег пројекта ”Повежи вештине” пренели су искуство које су стекли током мобилности ученика и праћења на послу у Основној школи Табор 1 у Марибору у Словенији. Ово је први део дисеминације пројекта који је одржан за чланове колектива наше школе. Наставница историје Јелена Гаврилов и Славенка Рончевић Буцало, наставница грађанског васпитања, презентовале су своје активности и сазнања о функционисању словеначке школе. Наше наставнике веома је занимало да чују како је организована школа, колико је деце у одељењима, на који начин се ради са ученицима са посебним потребама итд. Потом су ученици виших разреда пренели своја искуства и утиске.

Промоција пројекта ПОВЕЖИ ВЕШТИНЕ

О активностима у оквиру нашег пројекта ПОВЕЖИ ВЕШТИНЕ извештавали су медији: Радио Телевизија Војводине, као и локални медији ТВ Кикинда, Радио Ами и онлајн портал Градски онлајн.

Марибор – мобилност ученика и праћење на послу

ПОВЕЖИ ВЕШТИНЕ – Пет дана за памћење провело је десеторо наших ученика и четворо наставника у Марибору, у Словенији у оквиру нашег Еразмус+ пројекта. Дочек који су нам приредили домаћини – школа Табор 1 и пажња коју су нам придали, заиста су за незаборав. Организација свих наших активности била је на веома високом нивоу. Сво особље школе, као и ученици желели су да се упознају са нашим тимом, а искрено и ми смо желели њих што боље упознамо. Седмица је прошла много брже него што смо мислили. Квалитетно осмишљен план активности умногоме нам олакшава остваривање циљева пројеката.

Родитељски састанак, припрема за Марибор

Наш пројекат ”Повежи вештине” полако, али сигурно тече планираним током. Приближава нам се прва мобилност, путовање ученика и наставника у Марибор, у основну школу Табор I. О плану активности  током боравка у Марибору, детаљним информацијама везаним за пут и циљевима које треба да остваримо овом активношћу су са родитељима наше десеторке разговарале наставница Добрислава Ружић, координатор пројекта, наставница Биљана Радујко и учитељ Илија Арађански који ће водити ученике. Закључили смо да су родитељи једнако узбуђени колико и ученици и наставници.

ПОВЕЖИ ВЕШТИНЕ – МОБИЛНОСТ УЧЕНИКА И ПРАЋЕЊЕ НА ПОСЛУ

У јеку су припреме за реализацију мобилности ученика и праћења на послу у партнерску школу у Словенији. Наставница географије, Биљана Радујко и учитељ Илија Арађански повешће десеторо ученика у школу Табор I у Марибору. Мобилност ће се реализовати крајем фебруара и почетком марта. Изабрани ученици за мобилност су: Владан Ковачевић, Сара Јочић, Уна Коњик, Огњен Добросављев, Јована Живојинов, Милица Кришан, Страхиња Стојановић, Теодора Ћурчин, Сергеј Богосављев и Огњен Ђомпарин. Ученици ће недељу дана похађати наставу са вршњацима из ове школе. У исто време реализоваће се и активност праћења на послу коју ће похађати наставница историје Јелена Гаврилов и наставница грађанског васпитања Славенка Рончевић Буцало.