ŽIVOTINJE

Morski prasići
Psi
Mačke
Akvarijumske ribice
Hrčci
Paukovi

ZAMORAC/MORSKO PRASE

Pre svega, morsko prase uopšte nije prase. Etimolozi nisu sigurni odakle potiče naziv guinea pig na engleskom a ni morsko prase na našem jeziku. Prema klasifikaciji ova životinjica pripada familiji glodara pod imenom Caviidae. Zamorci, kako se takođe zovu, su zapravo pripitomljeni glodari poreklom iz Južne Amerike. Pripitomljavanje se odigralo veoma davno, verovatno još pre vremena Inka a u Evropu su došli ubrzo po otkriću Amerike. Danas je ova vrsta popularan kućni ljubimac a nažalost i uobičajena opitna životinja u istraživačkim laboratorijama. U Boliviji, Peruu i Ekvadoru i danas predstavljaju sastavni deo nacionalne kuhinje.

Zamorci nisu naročito zahtevni kao kućni ljubimci te otuda i njihova popularnost. Odraslo morsko `prase` poraste do 40cm u dužinu , dežmekastog je tela, ima okrugle i kratke uši i za razliku od većine glodara - nema rep. Težina veoma retko prelazi 1 kilogram a životni vek je u proseku pet godina. Zanimljivo je da na svet mladunci dolaze u prilično naprednom stadijumu sa stalnim a ne mlečnim zubima. 

Postoji neko varijeteta prema dužini i vrsti dlake. Osnovna podela bi bila na dugodlake, kratkodlake i one sa svilenkastom dlakom. Kod nas ćete uglavnom nailaziti na kratkodlake varijante koje su mnogo lakše za gajenje pošto ne zahtevaju posebnu negu dlake. 
Ukoliko planirate da nabavite više od jednog zamorca [što nije loša ideja pošto će njima u društvu biti lepše] obavezno nabavite jedinke istog pola. Glodari uopšte a samim tim i zamorci razmnožavaju se geometrijskom progresijom pa možete za kratko vreme imati problem sa prinovama. Ženka postaje polno zrela sa mesec dana a u toku jedne godine može imati tri legla. 
Zamorci u prirodnim staništima žive u grupama a kako su meta raznih grabljivaca stalno su na oprezu. Za vreme hranjenja jedna jedinka uvek preuzima ulogu stražara i upozorava ostale i na najmanji znak opasnosti. Veoma efikasna komunikacija u grupi i izuzetna orijentacija pri brzom kretanju po utvrđenim stazama obeležje su zamoraca. Moguće ih je naučiti jednostavnim trikovima mada je potrebna velika upornost, puno ponavljanja i nagrađivanje hranom. 
Pri odabiru mladunaca obratite pažnju da oni koji su zdravi imaju sjajnu dlaku po celom telu, bistre oči i čiste ušne i nosne šupljine. Najvažnije kod odabira ili pravljenja kaveza za morsko prase je da njegova lokacija bude na suvom mestu bez promaje i naglih temperaturnih promena. Dakle što dalje od poda, vrata i prozora koji se otvaraju. Ako je kavez na osunčanom mestu, mora postojati dobro zaklonjena `kućica` u okviru kaveza u koju se može sakriti od vreline. Površina kaveza treba [za jednog zamorca] biti najmanje 50x50cm. Za tu svrhu vam može poslužiti i kavez za ptice čiji ćete pod prekriti sa više slojeva papira [izbegavajte dnevne novine zbog olova] kako se nožice ne bi slučajno zaglavile/povredile između žica. Naravno, ukoliko imate mogućnosti, možete kupiti ili čak napraviti svojevrsni zabavni park za svog ljubimca, sa sve toboganima, tunelima i drugim igračkama. U ovom slučaju važi pravilo - što veće to bolje.
Kavez
U kavezu su neophodni: hrana, voda, mesto za spavanje i prostor za vršenje fizioloških potreba. U praksi se pod kaveza najčešće pokriva drvenom piljevinom koja je kao podloga topla i upija tečnost. Piljevinu treba menjati redovno [veoma je jeftina za nabavku]. Najjeftinija, privremena varijanta, može biti i kartonska kutija isečena sa tri strane da se zamorac može izdići na zadnje nožice i videti okolinu. Četvrtu stranu [poklopca] savijte nadole i time dobijate `kućicu` u kojoj će životinjica spavati. Ova varijanta će potrajati do prvog kvašenja kartona... Ne stavljajte plastične predmete u kavez pošto glodar može odgristi komadić i progutati ga. 
Ishrana
Morski prasići su vegetarijanci. Možete ih hraniti većinom dostupnih vrsta povrća i voća koje se koriste u ljudskoj ishrani izuzimajući rabarbaru i `letnju` salatu. Ove dve biljke im nadimaju stomak pa ih treba izostaviti iz jelovnika. U specijalizovanim prodavnicama opreme i hrane za kućne ljubimce možete nabaviti i suvu hranu za zamorce u kojoj se nalaze sve potrebne materije. Ako se hrani svežim i sočnim povrćem, zamorac može sasvim normalno živeti i bez vode ali je ona neophodna ako se koristi suva hrana. Budite kreativni i hranite svog ljubimca raznovrsnom hranom. Birajte: spanać, cvekla, celer, šargarepa, paprika, krastavac, sveža trava, jabuka, grožđe, breksve, jagode, trešnje, kruške itd... Imajte na umu da su zamorci izuzetno proždrljive životinje i da su su stanju da jedu bukvalno sve dok ih hranite. Prejedanje i gojaznost naravno nisu zdravi tj. skraćuju životni vek...

Činijica za vodu treba biti niska i teška, kao npr. čanče za saksije od prirodnog materijala [keramika ili sl.].

Pored svega navedenog, trebaće vam stalno nove kutijice, grančice i slični predmeti od prirodnih materijala koje će morsko prase grickati. Glodarima zubi neprekidno rastu čitavog života pa im `grickalice` morate obezbediti. Kada budete puštali svog ljubimca da se šeta po stanu posebno pripazite na drveni nameštaj...
Zdravlje
Morski prasići su živahne i radoznale životinjice pa ćete lako primetiti promene u ponašanju. Nezainteresovanost, gubitak apetita, iscedak iz nosa ili oka, dijareja i opadanje dlake pokazatelji su da je zamorac bolestan. Kao i sa svim ljubimcima jedino što treba da učinite je da bez odlaganja posetite veterinara koji će izvršiti pregled. Ukoliko im se pruže normalni uslovi za život zamorci veoma retko oboljevaju. Što se tiče čistoće, uz redovnu izmenu strugotine ili trave sa dna kaveza retko će biti potrebno kupati zamorca. U svakom slučaju nemojte ih kupati više od dva puta mesečno a tada posebno pripazite da im voda ne dospe u uši. 

Kao što ste i sami imali prilike da pročitate, čuvanje morskih prasića ni izdaleka nije komplikovano. Pridržavajte se ovih par smernica, posavetujte se sa prodavcem o eventualnim specifičnostima i sigurno ćete dugo uživati u drušvu svog malog ljubimca.