Опште о рукомету

Репрезентаци ја Србије

Панон куп

Хала Чајир

Галерија

 Опште о рукомету

Рукомет је екипни спорт, у којем игра 6 играча + голман на једној страни, против исто тако формиране супарничке екипе. Игра траје два пута по 30 минута, а циљ је дати више голова од противника. Овај екипни спорт се пре играо на ванyским, махом бетонским теренима, да би временом потпуно прешао у затворене дворане са паркетом или неком друго специјалном подлогом.


Рукометни терен и опрема


Рукометни гол, испред којег се налази простор од 6 м
Димензије рукометног терена су дужина 40 метара, а ширина 20 м. Терени су углавном у наткривеним просторима или дворанама, а подлога је традиционално био дрвени паркет, док се данас користе умјетни материјали од тврде гуме. Постоје и вански терени, углавном од бетона или асфалта, али се они углавном не користе за такмичења највишег нивоа због опасности од падова и повреда играча. На терену се налазе линије које одређују поједине делове терена. На средини терена се налази линија која одваја терен на две половине. На супротним странама терена, и то на на краћим страницама, налази се по један гол, који је 2 м висок и 3 м широк. У голу је разапета мрежа. Испред сваког гола налази се полукружни простор, на просјечној удаљености 6 м од гола, означен пуном линијом. Тај се простор од 6 м на терену осим што је означен линијом често и обоји другом бојом, различитом од боје остатка терена. На 9 м од гола налази се испрекидана полукружна линија тзв. деветерац. Испред гола на удаљености 7 м налази се кратка равна црта која означава место извођења казненог ударца, тзв. седмерца.
Рукометна лопта је такве величине да је просечни играч може држати у једној руци прстима, с дланом према долyе, иако наравно сме лопту држати и с обе руке. Стандардно се као материјал израде користи кожа, иако има и лопти од уметних материјала.


Основна правила рукомета
 

Извођење седмерца у рукомету
Циљ игре је лоптом погодити гол, тј. постићи погодак. Игра се по два полувремена од по 30 минута, и момчад која постигне више голова је победник. Играчи смеју рукама додиривати лопту и додавати се међусобно, као и шутирати према голу. Сваки играч сме направити до три корака држећи лопту у руци, док за сваки слиједећи корак мора лопту водити одбијајући је од пода, или је мора додати саиграчу.
Сви играчи се слободно крећу по целом терену, осим у простору 6 м испред оба гола. У том простору сме стајати само по један члан одбрамбене момчади који се назива вратар (голман). Остали играчи смеју изнад простора од 6 м лопту покушати ухватити или додати само у скоку, дакле за време лета.
Две основне фазе игре за сваку момчад су фаза напада и фаза обране. У фази напада играчи најчешће користе формацију с два бочна играча (лево и десно крило), три бека, пивот или центар. У одбрани се користи неколико различитих варијанти, које означавају начин поставлyанyа тј формације одбрамбених играча испред свог простора од 6 м. Тако се рецимо користе одбрана 6-0 (шест играча у равнини испред црте од 6 м), затим 5-1 (пет играча у линији те један испред њих који покушава ометати организатора игре противничке момчади), затим 4-2 а ређе се користи и формација 3-2-1. Момчад у нападу ће овисно о формацији обране покушати наћи начин да дођу што ближе голу у што повољнију позицију за шут на гол.

Одбрамбени играчи смеју до одређене мере ометати нападаче у покушају додавања лопте или шута на гол. Уколико при томе користе ударце или грубо потезање противника један од двоје судија ће досудити прекршај. За изразито грубе прекршаје може се добити казна жутог или црвеног картона, исклyучења на две минуте или трајног исклyучења из игре. Код искључења на две минуте момчад нема право замене искљученог играча за време трајања казне. Прекршај се изводи с места где је почињен осим у два случаја:
•           уколико је прекршај направљен у зони деветерца а при том није било изразите прилике за постизање гола, досуђује се тзв. деветерац, који се изводи с испрекидане црте деветерца на мјесту најближе прекршају
•           уколико је прекршај био у зони око 6 м и то у тренутку изразите шансе за постизање поготка (већ упућен шут или играч који је слободан у изгледној позицији за шут на гол) досуђује се казнени ударац седмерац. Код извођења седмерца сви одбрамбени играчи морају стајати иза простора деветерца, а један нападач упућује изравни ударац на гол с позиције седам метара.
Рукомет се данас игра у мушкој и женској конкуренцији, те у различитим добним групама. Рукомет је и стандардни олимпијски спорт, у програму Игара непрекидно од Игара у Мунцхену 1972. године до данас.