MAЧКE


Врсте
Исхрана
Порекло
Занимљивости

 

Још од давних времена мачка је грабљивица и месождер, па и данас, када је постала домаћа животиња и престала да лови, има исте потребе у исхрани.

Њени преци су некада своју ловину јели у целости (укључујући кости, унутрашње органе, садржај желуца, кожу, длаку и очи), а не само мишиће.

Мачка има јединствену природну способност да тражи храну која садржи хранљиве састојке који јој недостају. Осим тога, мачке увек једу тачно онолико колико им је и потребно (за разлику од похлепних паса који ће увек да поједу све на шта наиђу).

Како домаће мачке већи део свог времена проводе у затвореном простору, без могућности да крену у лов и нађу храну која им је потребна, Ви бисте требали да обезбедите храну која ће Вашој мачки да пружи све што јој је потребно
Домаће мачке немају могућност самосталног одабирања хране, која садржи њима неопходне хранљиве материје, као у природи. Уколико њихова исхрана није уравнотежена, оне ће се прејести хране која им је доступна, не би ли некако надохнадиле хранљиве материје које им недостају.

Јетра
Свакодневна исхрана иначе здравом јетром може временом да изазове озбиљне здравствене проблеме, чији је узрок вишак витамина А, кога у јетри има у знатним количинама.

Млеко
Млеко није идеалан састојак исхране за сваку мачку. Неке одрасле мачке имају проблема са варењем млека због недостатка ензима неопходних за пробаву лактозе, па им конзумирање млека изазива дијареју (пролив). 

Уопштено говорећи, због кратког пробавног тракта и ниског нивоа ензима задужених за разградњу сложених угљених хидрата, готово све мачке имају ограничену способност варења угљених хидрата.

Свеже месо
Мачке које живе у дивљини слушају потребе свог организма и хране се у складу са тим. Иако су беланчевине из меса основа њихове исхране, искључиво храњење свежим месом не пружа уравнотежену размеру беланчевина и других материја потребних за здрав развој мачке, које се не налазе у свежем месу. Штавише, исхрана свежим месом често зна да изазове појаву глиста у цревима.