MAЧКE


Врсте
Исхрана
Порекло
Занимљивости

 

Мачке су можда наје и најљупкије од свих животња.

Мачке се деле на домаће и дивље. Домаће мачке су веома умиљате док су дивље веома агресивне. Углавном живе у паровима али се често мужијаци  крећу сами.

Мачка, такође звана и домаћа мачка или кућна мачка, је мали месождер, сисариз рода ФЕЛИДА којој такође припадају и све остале мачке.  Верује се да је њен предак била дивља афричка мачка, Felis silvestris lybica. Мачке живе у блиској вези са људима најмање 9.500 година.

Постоји много различитих сорти мачака, од којих су неке безрепе или бездлаке, као резултат мутација и има их у различитим бојама. Оне су вешти грабљивции познато је да за исхрану лове преко 1000 различитих врста животиња. Веома су паметне. Неке од њих се могу научити, или чак науче саме, да покрећу једноставније механиме попут кваке на вратима или ручице.

Комуницирају гласом (мјаукањем), предењем, фрктањем, режањем, шкљоцањем, и са још око стотину других гласова као и говором тела. Мачке које живе у групама користе комбинацију гласова и говора тела за међусобно споразумевање.

Пошто је одомаћивање мачке релативно скоро, мачке такође могу самостално да живе у дивљини, често формирајући мање колоније. Повезаност људи и мачака довела је до њеног појављивања у митологији и легендама више култура, укључујући древну египатску кинеску и нордијску.