Анорексија и булимија

Анорексија

Булимија

Савети

Исповести

 

 

 АНОРЕКСИЈА И БУЛИМИЈА

 

Последњих деценија овог века,свест о штетности гојазности и идеаклизацији мршавости наметнута из света моде,значајно су мењане навике у исхрани, пре свега младих.Пре две генерације тежина манекена била је 8% нижа од просечне девојке,а данас је та разлика 23%.

Ни сами нисмо свесни колико је храна чулно психолоска категорија.Моћне индустрије хране манипулишу нашим потребама и стварају све више намирница.С друге стране излазе књиге о дијетама по угледу на познате личности.

Од свих поремећаја исхране, гојазност је најраспрострањенија и најуочљивија, али је у последње време интересовање усмерено и на два друга, ређа , више психолошка, донекле слична пормећаја, за сада непознатог узрока: булимија нервоза и анорексија.

Типичан пример девојке која жели да ослаби!

Да ли сами себи изгледате предебело? Да ли већи део времена размисљате о храни? Ноћу устајете и празните фрижидер? Повратите то што сте појели? Избегавате да једете заједно с осталима и кријете храну? Непрестано држите дијете?Ако је ваш одговор на неко од ових питања потврдан, можда ће ваш текст који следи подстаци да потражите помоћ.

 

Уопште није истина да спорт помаже свима. Неким особама чак може и штетити, а реч је о онима које имају поремећаје с прехраном као што су булимија и анорексија. Те се особе најчешће баве спортом на опсесиван начин, а то резултира тиме да кретање постаје врстом инструмента самоозлеђивања.