Аустралиија континент

Општи подаци

Занимљивости

Биљни и животињски свет

Општи подаци:    Главни град је Камбера;

Становништво.20 ,000,000 људи,што значи да  је популација наталитета  позитивна;

 Аустралија као држава је доста развијена у културном и уметничком свету и доста је напредна у модном друштву.

Развијена су тржишта рудних богатстава и прати производњу упоредо са другим развијеним земљама.Не издваја се ни по чему, јер је наизглед слична многим азијсим и европским  државама.

Аустралија нема много градова поред Камбере:Мелбурн,Сиднеј,....

Аустралија броји популацију од преко 20 милиона људи. Једна је од најурбанијих земаља на свету, са око 70% популације која живи у десет највећих градова. Становништво је већином концентрисано дуж источне и југоисточне обале.Стил живота у Аустралији је углавном по западњачком узору. Међутим, Australija је и мултикултурална држава "обогаћена" с преко шест милиона досељеника и више од 200 нација. Четворо од десеторо Аустралијанаца су имигранти или деца првих имиграната, а половина од њих је с ваненглеског говорног подручја. Абориџина и Торес Стрејт острвљана има укупно 410.003 (према последњем бројању), тј. негде око 2,2 процента читаве популације. Две трећине домородаца живе у градовима, док су остали настањени у руралним и удаљеним крајевима и углавном живе на крајње традиционалан начин. Верује се да су Абориџини живели на овом континенту још пре 50.000-60.000 година, а неки научници сматрају да је то било чак и пре 100.000 година.Аустралијанци су једина нација на свету која окупира читав један континент. Земља од готово 7,7 милиона квадратних километара је најравнија и (после Антарктика) најсувља од свих континената.

                          Невероватно, али има екстремну климу и топографију. У Аустралији ћете наћи кишне шуме и равно земљиште на северу, снежна поља на југоистоку, пустињу у центру и плодна пространства на истоку. Отприлике трећина земље лежи у тропима. Аустралијска обала дуга је 36.735 км.Изолација је од Аустралијског континента направила уточиште за биљни и животињски свет. Марсупијали су били поштеђени битке за опстанак с другим развијенијим сисарима. Међу животињама су најпознатији кенгури, коале, платипуси и мравојед. Птице, јединствене и својствене Аустралији, такође су преживеле, укључујући ту и великог нелетача емуа, који се не може наћи више нигде на свету. Биљке су развиле своје царство на овом тлу, па тако можемо да уживамо у живом фосилу - кикад палми, травнатом дрвету, као и предивном дивљем цвећу попут варатаха или црвено-зелене кенгурове шапе. Овде ћете срести и 700 врста акације, коју Аустралијанци зову Wаттле, али и 1.200 различитих врста из породице мyртацеае, којој припадају еукалиптус и гумино дрво.

                         Национална химна Аустралије - Адванце Аустралиа Фаир, заправо је верзија патриотске песме из 19. века. Проглашена је националном химном априла 1984, заменивши тако дотадашњу Год саве тхе Qуеен, која је преиначена у краљевску химну. Исте године Australija је усвојила зелену и златну као своје званичне боје. Званични језик је енглески. Аустралијски енглески не разликује се знатно од осталих форми овог језика, мада су поједини некњижевни и сленг изрази аутентични.Застава ове државе-континента вијори се на целом подручју. Мали Унион Јацк (државна застава Велике Британије) симболизује историјску повезаност с Британијом, велика седмокрака звезда представља седам територија, а мале звезде Јужног крста карактеристику ноћног неба јужне хемисфере. Оклоп као официјелни грб аустралијске владе одобрен је од стране краља Џорџа В 1912. год. Оклоп се састоји од штита са шест симбола шест држава. Придржавају га животиње које су заштитни знак Аустралије - кенгур и ему, као и цветови жуте акације.Национални дан Аустралије је 26. јануар. Обележава сећање на дан када је Артур Филип, капетан Краљевске британске морнарице, управљајући флотом од 11 бродова упловио у луку Џексон (Сиднеy Цове). Филип је формално преузео власништво над источним делом континента у име Енглеске и установио данас највећи град Аустралије - Сиднеј.

Самсонова пустиња  Грб Аустралије