Здрава храна

  Рецепти

  Здрав животни стил

  Вегетаријанска исхрана

  Познати вегетаријанци



 

Салата од азуки и мунго пасуља

Састојци: 100г азуки пасуља, 100 г мунго пасуља, 100 г шареног ситног пасуља, 1 гл белог лука или веза младог 1гл црног или веза младог лука, сезонско поврће (шаргарепа, целер, першун) 1 веза свеже или замрзнуте мирођије, 1 веза свежег першуновог листа, ? кашичице сенфа, 1 кашика хладно цеђеног уља, сок од 1 лимуна, со и бибер по жељи
Припрема:
Скувати пасуљ да остане цео (прву воду бацити). Обарити поврће да не буде превише мекано и прекувано. Ситно исецкати бели и црни лук, першунов лист и мирођију крупно и сјединити са зачинима, уљем и лимуновим соком. Сјединити поврће и пасуљ док су још топли са преливом и лагано промешати и оставити 30 мин да се охлади и да поврће упије зачине.

Преливи за салате:
"Ђумбир"
Састојци:
6 кашика исецканог корена ђумбира
? дл хладно цеђеног уља
6 кашика ситно исецканог црног лука
1 мањи целер
1 кашика малтекса
50г пропрженог сусама

Састојке сипати у блендер и миксати 30 сец.

“Тофу”
Састојци:
3 лимуна
? кг тофу сира
? дл хладно цеђеног маслиновог уља
1 кашика тамари соса
1 кашичица бибера
10 чешњева белог лука
1 дл воде

Припрема:
Опрати и огулити лимун, исећи га на мање комаде и одстранити коштице. Све састојке ставити у блендер и добро измиксати. Ако је превише густо, додати воде да буде средње ретко.

Палачинке од хељде
Направити еластичну смесу од хељдиног и пшеничног брашна, воде и соли.
Оставити да се оидмори, затим сипати у добро загрејан и науљкен тигањ. Време печења зависи од дебљине палачинке.
Будите упорни. Потребан је добар тигањ и одређено искуство за овладаван је овом припремом.
Иста смеса се може сипати помоћу суипене кашике у науљен плех, а затим опећи у рерни: добијајус се укусне, хрскаве и врло енергетске галете.
Надев за палачинке: обарено поврће или нитуке по поврћа.