Свемир
Галаксија
Млечни Пут
Планета
Супернова
Галерија


 

 


 

Млечни пут је пречкаста спирална галаксија у којој се налази и Сунце и која је члан Локалне галактичке групе унутар Вирго суперјата галаксија. Пречник главног диска Млечног пута је између 80.000 и 100.000 светлосних година, или 250.000 до 300.000 светлосних година у његовом обиму.
Дебљина изван галактичког језгра досеже приближно 1000 светлосних година. Процењује се да наша галаксија садржи приближан број од 200 милијарди звезда, али тај број би у будућности могао да се попне на 400 милијарди уколико звезде мање масе постану доминантне.
Пример физичке величине Млечног пута: Уколико би се наша Галаксија умањила тако да њен пречник износи 130 километара, пречник Сунчевог система би у том случају износио 2 милиметра. Галактички Хало шири се изван галаксије али је лимитиран захваљујући сателитима Млечног пута, Малог и Великог Магелановог облака, који у афелу имају удаљеност од 180.000 светлосних година. Визуелна апсолутна магнитуда Млечног пута износи −20.9.
Иако је Млечни пут само једна од милијарди галаксија у видљивом делу универзума, она је од посебног значаја за људски род јер је дом Сунчевог система. Сунце се налази у Орионовом спиралном крак Млечног пута на 8.6 килопарсека од средишта Галаксије, на приближно средини пута од центра до краја диска Млечног пута.