O seriji

  Nastanak

  Likovi

  Radnja

  Dužina prikazivanja

 

 

 

Simpsonovi (engl. The Simpsons) je američka crtana TV-serija autora Meta Grejninga u produkciji kuće Foks netvork. Serija je postala jedna od prvih uspešnih serija ove, kuće a takođe i jedna od najuspešnijih i najcenjenijih televizijskih serija u istoriji medija. Serija je u stvari „spin-of“ serije kratkih animiranih filmova prvobitno emitovanih u emisiji „Trejsi Ulman šou“.

Serija je satirična parodija načina zivota američkog srednjeg staleza, predstavljenog kroz život porodice iz naslova. Bavi se raznim aspektima čovekovog života, baš kao i američkom kulturom, drustvom u celini, ali i samim fenomenom televizije, a najpoznatija je po samokritičkom humoru te po metareferencama. I sama porodica iz serije imala je značajan upliv na pop-kulturu, pa su u svakodnevnu upotrebu ušle razne fraze iz serije, a uzvik nezadovoljstva „dou“ (d'oh) uvršten je i u rečnik engleskog jezika. Navodi se da je nastanak mnogih animiranih serija za odrasle bio pod uticajem „Simpsonovih“, pri cemu se naročito misli na serije „Kralj brda“, „Saut Park“ i „Porodični covek“. Iako je tokom poslednjih nekoliko godina, po nekima, doslo do pada kvaliteta, serija je jos uvek veoma gledana i dalje dobija pozitivne kritike.

Serija „Simpsonovi“ je do danas najdugotrajniji američki sitkom i najdugotrajnija animirana serija uopšte. Od dana emitovanja prve epizode (17. decembra 1989.) pa do danas, za 18 sezona proizvedeno je i emitovano 385 epizoda. Dana 20. marta 2006. počelo se sa radom na epizodama devetnaeste sezone koje će biti emitovane 2007-2008. godine. Završna epizoda ove sezone bice 400. po redu, a proslava dvadesetogodišnjice serije odrzaće se 2007. godine. 27. jula 2007. bila je premijera dugometražnog filma Simpsonovih.

 

Serija redovno izruguje i podvrgava satiri osobe iz sveta zabave. Klovn Krasti je omiljen medu decom Springfilda, međutim, van scene on je ciničan i ogorčen čovek lošeg zdravlja zbog dugogodišnjih loših navika: droge, alkohola kao i kocke. Podržaće i reklamirati bilo koji proizvod ako mu se ponudi dovoljna svota novca. Kent Brokman je egoistični, razmaženi voditelj vesti koji ne postuje novinarsku etiku. Čak se i Rupert Merdok, čije korporativno carstvo uključuje i TV kuču Foks koja je prva počela da emituje Simpsonove, pojavio u nekoliko epizoda serije. Ismevanje TV kuce Foks je čak postalo stalna šala u seriji.

Serija se tokom godina bavila i političkom satirom, često prikazujući bivše i aktuelne predsednike SAD, ali i druge svetske vođe. Neki od primera su: Džordž H. V. Buš, prikazan kao Homerov zakleti neprijatelj u epizodi „Dva losa suseda“, Al Gor je ismevan zbog svoje, u seriji, banalne ličnosti, a Ujedinjene nacije često su prikazane kao nesposobna organizacija.

Seriju su prihvatili mnogi socijalni konzervativci zato sto su Simpsoni, za razliku od drugih, modernijih porodica iz TV serija, ipak tradicionalna porodica. Serija se poigravala mogućnostima vanbračnih avantura, ali na kraju uvek još više ušvršćujući Homerov i Mardzin brak. Konzervativni i evangelički hriscani takođe su istakli i ulogu Neda Flandersa kao uzor predanog hrišćanina koji je ponekad ismevan, ali uprkos stalnim Homerovim provokacijama ne odstupa od svog nacina zivota.

Ipak, postoje i mnoge epizode koje socijalni konzervativci i ne odobravaju toliko; na primer, u epizodi „Homerova fobija“, Homer pobeđuje homofobiju i sprijateljuje se s homoseksualcem, a u epizodi „Ima nesto u zenidbi“ promoviše prihvaćanje gej brakova. Lisa Simpson, najinteligentniji član porodice Simpson, prikazana je kao veliki liberal.