Први балкански рат


Други балкански рат


Први светски рат


Други светски рат


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        

Други балкански рат


Незадовољство поделом освојених турских подручја, посебно Македоније, довело је до Другог балканског рата (29. јун–10. август 1913. године). Једна Бугарска војна јединица је29. јуна 1913. године по наређењу генерала С. Кочева напала српске снаге на реци Брегалници (тзв.Брегалничка битка), а 30. јунаи грчке снаге на подручју Солуна. Иако је бугарска влада покушала да оспори ратне операције против Србије и Грчке, оне су 8. јула 1913. године објавиле рат Бугарској. Убрзо су им се придружиле и Црна Гора И Румунија, као и Турска с жељом да поврати нека подручја која је током Првог балканског рата изгубила.
Због премоћи савезника, Бугарска је убрзо била поражена и принуђена на мир у Букурешту 10. августа 1913. године, по којем је Бугарска морала предати подручја освојена у Првом балканском рату. Велики део територије добила је и Румунија, а Македонија је била подељена између Грчке и Србије.
Балкански ратови су били увод у годину касније Први светски рат. Наиме, од ових мировних уговора, Србија је највише извукла корист и била је најмоћнија држава на Балкану, што је довело до затегнутости између Аустро-Угарске и Србије. Аустро-Угарској није одговарала моћ Србије на Балкану, која је важила као руски сателит, у њеним намерама даљњег ширења на исток ка Солуну(Дранг нацх Остен), а Србији присутност Аустро-Угарске на Балкану. Тако је убиством цара Франца Фердинанда 28. јуна 1914. године у Сарајеву и нађен повод за почетак Првог светског рата.

Карта Србије у другом балканском рату.

 

Карта Србије и Црне Горе у другом балканском рату.