Мали полaрни медведи

Поларна лисица

Пингвини


Бели или поларни медвед (Ursus maritimus) је медвед који насељава Арктик. Највећи је копнени месојед на свету - већина одраслих мужјака тежи од 450 до 1000 килограма, док су женке скоро дупло мање. Крзно је густо и провидно, и често је крем бело обојено. Стога обезбеђује животињи ефикасну камуфлажу приликом лова, међутим, кожа је заправо црне боје. Бели медведи имају кратак реп и малене уши како не би изгубили вишак топлоте, као и релативно малу главу и издужено заоштрено тело погодно за пливање.
Као морски сисар, бели медвед се адаптирао животу на земљи, леду и у води.] У свом окружењу је врхунски предатор - углавном се храни фокама, младим моржевима и китовима, иако је спреман да поједе све што може да убије.

Бели медведи се пореде са кодијак медведима као највећи копнени месоједи, а мужјаци белих медведа могу тежити два пута више него сибирски тигар. Већина одраслих медведа тежи 450-1000 килограма и мери 2,5-3,3 метара у дужину. Када се усправи, одрастао мужјак је висок 3,35 метара. То је отприлике као висина слона. Одрасле женке су за половину мање од мужјака и нормално теже 250-400 килограма и мере 1,9-2,1 метара. Полни диморфизам (тако велика разлика у величини код полова) код белих медведа је веома изражен и на другом је месту у животињском свету после морских лавова (Otariidae). По рођењу, млади теже само 600-700 грама. Најкрупнији поларни медвед је био огроман мужјак који је тежио 1102 kg. Устрељен је у северозападној Аљасци 1960. године.