Njihov prvi demo album, sa šest pesama, pod nazivom 666 ways to love: prologue izlazi 1996. godine, a na omotu je fotografija Vileove majke Anite. Pesma sa tog albuma, koja je privukla veliku pažnju jeste Wicked Game. Godinu dana kasnije izlazi prvi studijski album „Greatest Lovesongs Vol. 666“ , na kojem se nalaze dve pesme sa demo albuma u drugacijim aranžmanima, Don't Fear The Reaper. Doživljavaju velike uspehe u skandinavskim zemljama , ali tek drugi album „Razorblade Romance“ koji izlazi 1999 . godine, sa hitom „Join Me In Death“ donosi im evropsku slavu.

2004. godine izlazi kolekcija hitova pod nazivom „And Love Said No“ (I ljubav je rekla ne). Iste godine izlazi i prvi DVD koji sadrži koncertne snimke sa turneja, video spotove, slike benda i intervjue. 2005. godine objavili su albim „Dark Light“ (Tamna svetlost), koji je njihov dosadašnji najozbiljniji projekat, sudeci po tome da je sniman u Americi, a da je producent Tim Palmer, koji je producirao i albume benda U2. Kao hitovi su se izdvojile pesme „Wings of a Butterfly“ (Krila leptira) i „Killing Loneliness“ (Ubijanje samoce). HIM prodorno osvaja americko tržište, što i jeste bio jedan od Vilovih ciljeva. Vile Valo muziku benda objašnjava kao lav metal, definiše ovaj novi pravac kao metal inspirisan ljubavlju. HIM je nastupio u Novom Sadu na festivalu Egzit, gde su i dokazali njihov kvalitet.

Septembra 2007. godine HIM je objavio novi album pod nazivom „Venus Doom“ (Venerino prokletstvo). Prvi singl koji je izašao sa ovog albuma je „Kiss of Dawn“ (Poljubac zore) koji je postao glavna stvar izvodenja na nastupima uživo, pored pesama „Passion's Killing Floor“ (Pod za ubijanje strasti) i „Dead Lovers Lane“ (Staza mrtvih ljubavnika).