Историја
Занимљивости
Живи свет
 
Havaji (енгл. Hawaii, хавајски Hawai‘i) su postali 50 savezna država САД-a 1959 godine. Nalazi se na severnom Тихом океану.

Havaji pripadaju Sjedinjenim državama i imaju sopstveni parlament i predsednika. Samo Havajčani se biraju kao članovi senata. Sam geografsko-politički položaj Havaja pogodnom klimom omogućuje razvoj turizma, ne samo eksploataciju mora za turističke potrebe, već je ostrvo bogato prirodnom staništima endemičnih vrsta, rudama, шумама, i ako se može reći ostrva obiluju vulkanima. Zbog svega ovoga Havaji su steciste ogromnog broja turista, vulkanologa i odavno je postalo kult kao svetsko odmaralište. Godišnje Havajčani ubiraju više stotina milijardi dolara „prodajući“ more, sunce, palme i svoju pogodnu klimu. Takođe zbog enormnog razvoja Havajske privrede Havajčani su zanemarili obrađivanje jedne trećine celokupnog Havajskog ostrva tako da se u prodavnicama mogu kupiti isključivo proizvodi američkog porekla. To pomalo deluje zavisnički ali ipak Havaji ostaju zapisani u svim analima po najbrojnijim turističkim posetama na svetu i fantastičnim sumama obrtanja novca.

Na Havaje nisu ostali ravnodušni ni veliki naftni, filmski i industrijski magnati, pa se nedaleko od Havajske obale nalaze velike naftne platforme, a na već veoma spominjanoj plaži Ваикики su snimljena mnoga oskarovska dela. U unutrašnjosti ostrva se potražuju злато i дијаманти.

 

Хаваји су острва настала радом активних вулкана... Тада су се издвојила 4 острва од којих је најпознатији Оаху...

Ово су позната острва