KORNJAČE

Kornjače (Testudines, Chelonia) postoje već duže od 250 miliona godina. Na Zemlji postoji više od 250 različitih vrsta , od toga su sedam morskih , 180 vrsta živi u slatkoj vodi a ostatak živi na kopnu. Kornjače se ubrajaju u gmizavce. Sposobnost prilagođavanja kornjača, čiji su najbliži srodnici krokodili i ptice, omogućila im je da opstanu do danas.
Sa izuzetkom polarnih područja, kornjače žive na svim kontinentima, u pustinjama morima, rekama, močvarama i na kopnu, a najviše ih ima u područjima sa umerenom i tropskom klimom. Naročito su brojne vrste u Severnoj Americi i Jugoistočnoj Aziji.
Neprijatelji kornjača su različiti. Dok su legla, kao i tek izležene kornjače, bespomoćno izloženi na milost i nemilost čak rakovima i pticama, za ozbiljno ugrožavanje odrasle kornjače potreban je neko veliki i snažan kao krokodil. Kornjače ozbiljno ugrožavaju i ljudi. U nekim delovima sveta ljudi jedu morske- ali i slatkovodne i kopnene kornjače. Kako se radi uglavnom o krivolovu, populacije se, zbog dugog sporog dostizanja polne zrelosti, sporo oporavljaju pa se neke vrste nalaze na ivici nestanka.

 

 

Zanimljivosti:

  • Najmanje kornjače ne narastu više od 11cm, a najveće mogu biti preko 2m duge i 500kg teške. Kornjača može da živi oko 300 godina.