GUŠTERI

Na prednjem delu tela guštera je pljosnata šiljasta glava koja je širokim vratom odeljena od trupa. Na glavi su velike oči s pokterljivim očnim kapcima. Trup se završava dugačkim repom koji gušteri u opasnosti mogu otkinuti i tako pobeći od neprijatelja. To se naziva autotomija (samoosakaćivanje). Otkinuti deo repa može se delimično obnoviti. Kreće se pomoću dva para kratkih nogu na kojima ima pet prstiju. Telo se ne naslanja na noge, jer se one nalaze po strani. Stoga kod kretanja stomakom dotiču zemlju pa kažemo da gmižu. Koža guštera je suva, bez žlezda, pokrivena rožnatim ljuskama koje sprečavaju gubitak vode iz tela. Ovo "odelo" gušteru ograničava rast pa se moraju presvlačiti.

Zanimljivosti:

  • Najmanji gušter je velik 1.5cm, a najveći je varan duži od 3m.
  • Neki gušteri su neobičnog oblika i imaju dug savitljiv rep, pomoću kojeg se pridržavaju za grane. To su kameleoni. Svako oko kameleona pokreće se samostalno. Tako kamel eoni mogu u isto vreme da gledaju u različitim pravcima. Boju svog tele mogu da menjaju.
  • Nemaju svi gušteri dobro razvijene noge. Kod nekih su one male i tanke, pa su ovi gušteri spori. Kada su u opasnosti, da bi se spasili, oni podižu svoje nožice i "plivaju" po suvom. Neki gušteri nemaju noge pa liče na zmije. To su blavor i slepić.