Ескими

Рана историја Ескима

Језик Ескима

Друштво


Инуити су потомци такозване туле културе, која је емигрирала из западне Аљаске око 1000-те године, и проширила се преко Арктика. Инуитска легенда говори о Туниитима као о џиновима, људима који су били виши и снажнији од Инуита. Истраживачи верују да су околне културе предале своје обичаје, алат, псе Инуитима, да би им помогли да се развију. До 1300. године Инуити су населили запад Гренланда, да би током истог дошли до истока.

Народ Туниит је живео у приобаљу Ајвилика Сауттемптона и околних приобалних острва, све до почетка 20. века. Били су познати као Салдермуит. Њихова популација је, буквално, била растргнута болестима које су добили у контакту са Европљанима. Последњи од њих су умрли у епидемији грипа коју је донео пролазећи китоловачки брод 1902. године. Ову област од тада насењавају Инуити. У Канади и Гренланду Инуити су се раширили скоро до самог севера, до границе живог растиња и дрвећа. На југу су основане културе америчких индијанаца, тако да култура и алат инуита, који их је служио веома добро на северу, није служио индијанцима на југу. Инуити су имали добре трговинске односе са југом, али као и у сваком случају где граница постоји, било је и уобичајних агресивних акција.

Прво контакт са придошлицама из Европе је био са Викинзима, који су населили Гренланд и истражили источну обалу. После сурове 1350. године температура је почела нагло да опада током тог тзв. „малог леденог доба“, и Инуити су били приморани да напусте њихова ловишта на Арктику. Тако да је китолов нестао на Канади и Арктику, али се одржао на Аљасци. У буквалном смислу речи, гладовали су. Без китова изгубили су и оно најосновније, нису могли да праве алат и да граде куће на исти начин као раније.

Промена климе је натерала Инуите да се померају ка југу, тј. ка граници са америчким индијанцима, коју они нису окупирали. Тешко је рећи да су инуити престали да шире територију. Постоје докази да су се и даље померали на нове територије јужног Лабрадора у 17. веку, где су почели да ступају у контакте са првим америчким колонијама.

 

 

 


.