Увод
Историјски развој
Изградња
Симболизам пирамида
Познатије пирамиде

СИМБОЛИЗАМ ПИРАМИДА


Верује се да облик египатских пирамида представља праисконску хумку од које је, по веровању Египћана, настала земља. Такође се мисли да облик представља сунчеве зраке, а већина пирамида била је обложена углачаним, бљештећим белим кречњаком, да би им дала сјајан изглед кад се посматрају из даљине. Пирамидама су често давана имена која су била у вези са сјајем сунца. На пример, званично име „Закривњене“ пирамиде у Дашуру било је Јужна блистава пирамида, а Сенвосретова пирамида у ел-Лахуну звала Сенвосрет блиста.
Иако је опште прихваћено да су пирамиде биле надгробни споменици, постоји трајно неслагање о појединим теолошким начелима која су подстакла њихову изградњу. Једна теорија која се све више прихвата је да су пирамиде пројектоване као нека врста „средства за васкрснуће“; Египћани су веровали да је мрачни део ноћног неба око кога звезде круже физички улаз у небеса, и да је једна од оса која пролази од главне гробне одаје кроз врх Велике пирамиде директно усмерена у центар овог дела неба. Ово сугерише да би пирамида могла бити пројектована као средство за магично лансирање душе умрлог фараона право у пребивалиште богова.
Све египатске пирамиде изграђене су, без изузетка, на западној обали Нила, која је као место заласка сунца повезана с царством мртвих у египатској митологији.