Опште о Бразилу
Становништво
Карневали
Флора и Фауна

Карневали


Карневал у Бразилу (порт. Carnaval) је традиционални фестивал који се одржава 40 дана уочи Ускрса, пре почетка ускршњег поста. У Бразилу постоје бројне регионалне варијанте прославе карневала.

 

Главни догађај карневалских прослава у Рио де Жанеиру су параде школа самбе. Школе самбе су удружења грађана, обично становника градске четврти, који заједнички припремају наступ
Дванаест најбољих школа парадира на самбодрому у два дана (недеља и понедељак). Свака школа има око 3000-5000 учесника у паради. Учесници су богато костимирани. Свака школа има своју тему наступа, песму за ту годину, као и одређен број покретних сценографија - алегорија. Посебан жири оцењује наступе у више категорија и саопштава своје резултате у среду, после карневала. Најбољих шест школа парадира и у суботу на паради шампиона.
Сличан систем школа самбе и парада на самбодрому постоји у Сао Паулу.
Мање неформалне групе учесника карневала се називају блокос (Blocos). Они парадирају градским улицама и такође имају тему наступа. Њихови наступи нису такмичарског карактера. У Рију постоји око 30 блокоса.
Музичке групе које свирају улицама града се називају бандас