Опште о Бразилу
Становништво
Карневали
Флора и Фауна

Флора и Фауна

Влажна тропска прашума покрива сву Амазонску низију. Највећи део Бразилске низије покривају кампоси, бразилски назив за саване, степе и мањим делом шуме. У овом подручју се јављају и светле шуме араукарија.
Араукарија, четинарка; њене врсте изграђују у Јужној Америци и Аустралији велике шуме.
A. imbricata, до 60 m високо стабло, даје вредно дрво и јестиве семенке; домовина јој је Чиле. У средњој Европи се сади, али се зими мора заштитити. Одраслих стабала има по парковима у јужној Далмацији.
A. excelsa (собна јелица) се често узгаја као собна биљка. Декоративна је по својим водоравним и правилним пршљеновима.
Дрво араукарије је једричаво; срж бела до сивосмеђа са црвеним тоном; осредње тешко и тврдо, чврсто, еластично, слабо трајно. У трговини је познато под именом Бразилска боровина.
Бразил - дрво Caesalpinia echinata; црвено, тврдо и жилаво дрво; расте у Јужној Америци, западној и источној Индији, а најбоље врсте у Бразилу. Употребљава са за добијање црвене тинте и црвене боје, а служи и у столарству, резбарству и токарству.
Минас (кафа) семенка плода зимзеленог кафеног жбуња или дрвета до 8 m висине, која је пореклом из етиопске покрајине Кафа. Кафено дрво успева у влажним, не сувише сунчаним пределима тропске и монсунске климе.
Са обзиром на изузетна природна богатства Бразила, са правом се може рећи да је и фауна обимна.

 

 

Аутор: Милош Вујић