„ЕКО-ГЕН“ у нашој школи

У понедељак, 1. априла 2019, чланови секције "Еко-ген" са проф. Невеном Месарош одржали су предавање ученицима 3. и 4. разреда наше школе о значају воде за живи свет, штедњи воде и начину поступања према природи. Представили су своју еколошку секцију "Еко-ген" и упознали нас са активностима које су спровели. Ученици ССШ „Милош Црњански“ предузимају неформалне и организоване акције како би својим вршњацима пренели одређено знање, објаснили појмове и променили њихово опхођење према животној средини.

 thumbnail М.Црњански1 thumbnail М.Црњански

Интерактивно предавање „Шуме су плућа планете“

Посетили су нас ученици основне школе „1.октобар“ из Башаида. Малим чуварима природе из 3/1 и 4/2 разреда наше школе приказали су презентацију о шумама, о томе зашто се за шуме каже да су плућа планете и како уништавање шума утиче на људе и животиње. Причали су нам и о занимљивим еколошким активностима које су до сада спровели у свом селу.

thumbnail Посета ученика из Башаид1а   thumbnail Посета ученика из Башаида
 thumbnail Посета ученика из Башаида2 

Одлажи вешто-сваки отпад има своје место

За ученике првог и другог разреда наше школе одржане су еколошке радионице са називом „Одлажи вешто-сваки отпад има своје место“. Представници Покрета горана Кикинде су говорили о значају разврставања отпада и рециклажи. Уз интересантне задатке и предавање, наши ђаци су проширили своје знање о важности разврставања отпада и његовог правилног одлагања. Ђаци првих и других разреда показали су завидно знање из области рециклаже и компостирања. Да би наша околина била чиста, важно је да сами научимо како да је чувамо.

Горани Кикинде1   Горани Кикинде2
 Горани Кикинде3  Горани Кикинде4

Значај воде за живи свет

У сусрет Дана вода, 21. марта, на часу хемије смо причали о води и њеном значају за живот и живи свет. Наша планета се још зове и „Плава планета“, јер се састоји из 70% воде и 30% копна. Вода кружи у природи. Она се може наћи у три агрегатна стања: чврстом, течном и гасовитом. Вода из река, језера, мора и океана, под утицајем сунчеве топлоте испарава и прелази из течног у гасовито агрегатно стање. Водена пара у атмосфери се кондензује и у облику кише или снега пада на земљу, продире до поџемних вода и поново до површинских вода и тако у круг. Молекулска формула воде је Х2О.

Погледали смо видео снимак о значају воде, њеној употреби и на који начин можемо да штедимо воду. Утврдили смо да је вода потребна биљкама и животињама, исто као и људима, живот без воде није могућ. Воду треба да штедимо и да је не употребљавамо у превеликим количинама, јер је само мала количина воде на планети слатка вода. Људи загађују воду, бацањем отпада, испуштањем нафте, а највећи загађивачи су фабрике. Вода у себи садржи један читав микроскопски свет, то су микроорганизми. Наше тело се састоји од 70% воде, а неко воће и поврће може да садржи и до 95% воде.

На овом часу смо закључили да је вода наша другарица, коју треба да штедимо, јер је она врло драгоцена и важна за наш живот.

20190321 143919

20190321 143422

Буђење еколошке свести (сајтови)

Ученици осмог разреда су у оквиру истраживања на тему екологије направили своје сајтове. Сваки тим ученика се бавио неким сегментом очувања природе, еколошким питањима, очувањем и рециклирањем.
Направљено је више од 15 сајтова, а овде издвајамо неколико:

Екологија
Загађеност

Национални паркови
Обновљиви извори енергије
Опасан отпад
Загађење
Рециклирање
Екологија

Еко логичарење

Ученице VII3 одељења су са наставницом хемије, Невеном Месарош, осмислиле еко друштвену игру - „Еко логичарење“. Игра је једноставна и занимљива, а садржај еко друштвене игре је везан за заштиту и очување природе. „Еко логичарење“ представља игру која укључује постављање „дрво-фигурице“ на цветна поља по унапред утврђеним правилима. Уз ову игру смо се дружили, „засадили смо шуму“, понављали старе и усвојили нове спознаје.

IMG 3e919e753de7258509a59df386befd1b V IMG e3a22568a21e30f408452a8d44ebea40 V

Зимовалиште за цвеће

У оквиру програма „ За чистије и зеленије школе у Војводини“ у школи је организована акција чувања биљака преко зиме како биљке које немају где да буду смештене не би пропале на ниским температурама. Родитељи су се врло радо одазвали позиву и донели многобројно цвеће и тиме украсили наш школски простор . Осим што је простор школе био оплемењен биљкама , „Зимовалиште за цвеће“ је имало и едукативни карактер јер су ученици много научили о неговању и одржавању појединих врста биљака. Биљке су са пажњом заливане и одржаване и враћене су својим власницима са појавом топлих дана.

IMG f942f9f4baa75c2853650105d1dc8eb1 V

 

 

 

 

IMG 437767c47674d719fa89bee8a8b405bd V

IMG 86237561bf17044d805adf64514c2a9c V

Друштвене игре од кутија за јаја

У оквиру пројекта „За чистије и зеленије школе у Војводини“ ученици петих разреда су израђивали друштвене игре од старих картона и кутија за јаја. Игре ће се користити у понављању градива из немачког језика.

slika 3

slika 2

 

 

 

 

 

 

 .

 

 

 

slika 5

slika 4

slika 1 pocetna